Voorbeschouwing Vriendenschaar

''Kwaliteit en kwantiteit achterin''

 

Met het vertrek van aanvoerder Rens van Vark en keeper Denzel Muradin verliest Vriendenschaar 2 waardevolle schakels. De vele transfers brachten met name in verdedigend opzicht flinke versterking, wat na afgelopen seizoen ook erg nodig was. In dit deel van de voorbeschouwing worden de keepers en verdedigers uitgelicht, later volgen de middenvelders en aanvallers. Vanwege een groot aantal kwalitatief goede spelers in de andere linies verwachten wij niet dat Amelink het elftal laat starten met 5 verdedigers. Daarnaast zal hij ook waken voor optimisme door geen aanvallende speelwijze met slechts 3 verdedigers te hanteren. FC Culemborg verwacht dan ook een 4-4-2 formatie. Een 4-3-3 formatie is ook een vermeldenswaardige optie, maar gezien het aantal centrumspitsen in verhouding met de ‘klassieke’ buitenspelers plus het grote aantal middenvelders verwachten wij de eerste variant.

 

 

 

Michel Sprong

 

 

Sprong is een ervaren keeper met katachtige reflexen en hij heeft de jeugdopleiding van stadsgenoot Fortitudo/Focus doorlopen. Sprong was afgelopen seizoen verwikkeld in een fikse concurrentiestrijd met vertrekkend keeper Denzel muradin. Mede door blessures kon hij niet volledig gebruik maken van zijn capaciteiten in het doel. Vermoed wordt dat hij onder Amelink de eerste keus is tussen de palen.

 

 

 

Stan van de Wiel

 

 

Deze goedlachse keeper nam afgelopen seizoen de rol van reservekeeper in en pakte door blessures van concurrenten een handvol wedstrijden mee in het eerste. Van der Wiel beschikt over een uitstekende trap en met zijn uitstraling staat er een boom van een kerel in het doel. Hij genoot eveneens als Sprong zijn jeugdopleiding bij Fortitudo/Focus. Naar verwachting zal hij aankomend seizoen wederom de rol van reservekeeper innemen.

 

 

 

Tibor Veldhuizen

 

 

Veldhuizen geldt als een stabiele factor binnen het eerste elftal van Vriendenschaar. Hij is een linker verdediger met een schat aan ervaring in het eerste elftal. Veldhuizen is een allround wat betreft zijn kwaliteiten. Met zijn voorzetten is hij in staat om de spitsen van bespeelbare ballen voorzien en daarnaast beschikt hij over de nodige defensieve kwaliteiten waardoor hij zelden geheel uit positie is.

 

 

 

Thom Souhuwat

 

 

Souhuwat keert terug na een kort uitstapje bij Focus terug bij de club waar het voor hem allemaal is begonnen. De voormalig linksbuiten heeft immers de gehele jeugdopleiding van Vriendenschaar doorlopen. Hij staat bekend om zijn snelheid en voetballend vermogen. Daarnaast weet hij door zijn ervaring als voorhoedespeler hoe hij kan anticiperen op onverwachte bewegingen van zijn tegenstander. De concurrentiestrijd tussen hem en Veldhuizen zal een spannende worden, maar wij verwachten dat Souhuwat normaliter de eerste keus zal zijn.

 

 

 

Dylan Boomhouwer

 

 

Dylan staat als voormalig jeugdspeler van SC Heerenveen binnen Vriendenschaar bekend als een groot talent in het centrum van de verdediging. Met zijn lengte en kracht mag van hem dan ook verwacht worden dat hij meer stabiliteit kan brengen in de laatste linie. Wel is het voor hem zijn eerste seizoen in het seniorenvoetbal, dus is het afwachten of hij de verwachtingen gelijk kan waarmaken.

 

 

 

Aaron van der Steen

 

 

Van der Steen is een linksbenige ervaren verdediger die relatief onbekend is voor het Culemborgse publiek. Net voor de transferdeadline maakte FC Culemborg melding van zijn overstap. De eerste weken staan voor hem voornamelijk in het teken van fit worden. Met een kampioenschap met O.H.V.V. uit Oudenhoorn in de 3e klasse weet van der Steen in ieder geval hoe een succesvol seizoen eruit ziet.

 

 

 

Hans van Blijderveen

 

 

Van Blijderveen is afgelopen seizoen samen met enkele ploeggenoten overgekomen van SCR. Hij speelt bij voorkeur rechts in het centrum en beschikt over een behoorlijke dosis snelheid. Dit maakt hem geschikt om aanvallers zogezegd ‘in de broekzak te stoppen’. Om zich in de basis te spelen zal hij vermoedelijk een klein stapje moeten maken met zijn spel in balbezit.

 

 

 

Dennis Veldhuizen

 

 

Veldhuizen is een multifunctionele speler die overal in de as kan spelen. Hij speelde onder meer voor clubs als Theole en WNC. FC Culemborg ziet voor hem de meeste kansen in de laatste linie gezien de grote concurrentie op het middenveld. Veldhuizen is tactisch sterk en rustig aan de bal, wat hem de ideale centrumverdediger maakt. Hij kan eveneens als verdedigende middenvelder uit de voeten maar FC Culemborg verwacht dat voor Veldhuizen de kansen op een basisplaats het grootst zijn in het hart van de verdediging.

 

 

 

Mark Verrips

 

 

Verrips schuift aankomend seizoen officieel door vanuit de O-19 maar was na de winterstop al niet meer weg te denken uit het eerste elftal van Vriendenschaar. Komend seizoen krijgt Verrips te  maken met forse concurrentie achterin. Met zijn lengte is hij sterk in de lucht en hij beschikt over een uitstekende lange bal. Zijn kwaliteiten liggen dus bij spelhervattingen en in balbezit. Als talentvolle nieuwkomer zal hij moeten laten zien dat ervaring geen absoluut vereiste hoeft te zijn om mee te draaien op het hoogste niveau binnen de club.

 

 

 

 

 

 

Mitchel van Dalen

 

 

De centrumverdediger staat bekend om zijn felheid en doorzettingsvermogen. Hij beschikt ook over een flinke dosis aan snelheid om het aanvallers bijzonder lastig te maken. Van Dalen kan eventueel ook nog als rechtsback uit de voeten. Helaas verliest hij ook nog wel eens het hoofd waardoor hij tegen een verzameling kaarten aan loopt. Als onderdeel van de defensie afgelopen seizoen weet hij in ieder geval hoe het niet moet.

 

 

 

Lionel van Oorschot

 

 

Rechtsback van Oorschot is momenteel nog herstellende van een forse blessure waardoor hij afgelopen seizoen amper enige rol van betekenis kon spelen. Hij is een krachtige verdediger met tomeloze inzet die je minstens 3 keer moet passeren voor je hem volledig langs bent. Als hij terugkeert op zijn gebruikelijke niveau, lijkt hij een zekerheidje rechts achterin de verdediging. Hij is als een van de weinigen over uit het zondagse kampioenselftal van enkele jaren geleden.

 

 

 

Jordy Waroux

 

 

Het seizoen van Waroux stond in het teken van frustratie en herstel. Hij kampte met verschillende blessures en zag vanaf de kant hoe Vriendenschaar matig draaide. De multifunctionele verdediger, die zowel links als rechts in de verdediging uit de voeten kan, staat bekend om zijn doorzettingsvermogen en aanvallende inbreng. Bij afwezigheid van van Oorschot lijkt Waroux een geschikte kandidaat om de rechterflank te voorzien.