HOE IS HET MET

 

Bas van Overbeek

 

Bas van Overbeek leek, in de voetsporen van zijn vader Marco, het nieuwe boegbeeld te worden van Vriendenschaar. Het talent koos echter zijn eigen weg. Samen met Vincent Rinck vertrok hij naar Hercules en speelt inmiddels in een vriendenteam van Odin in Utrecht. 

 

Zien we Van Overbeek nog teug in Vriendenschaar 1? En hoe kijkt hij aan tegen de talenten die hij heeft getraind?

 

Kortom, hoe gaat het met Bas van Overbeek?


Bas van Overbeek groeide op in een echte blauw zwarte familie. Lang leek het erop dat hij in de voetsporen zou treden van vader Marco en oom Ronald, maar Van Overbeek Junior koos zijn eigen pad. De in Culemborg woonachtige hypotheek adviseur speelt zijn wedstrijden in een vriendenteam van Odin, we vroegen hem naar de verrassende wendingen in zijn loopbaan…

 

De familie Van Overbeek is misschien wel een van de grootste namen in de geschiedenis van het Culemborgse voetbal. Het is voor ons wat vreemd, Vriendenschaar zonder een van Overbeek. Hoe zie jij dat?

Als ik er zo over nadenk dan is dat een lange tijd niet voor gekomen. Eigenlijk moet daar weer verandering in komen. Wie weet…

Jij had een mooie carrière in het verschiet en had zeker 15 jaar lang basisspeler kunnen zijn bij Vriendenschaar 1, wat is de reden dat je carrière totaal anders is verlopen?

Op het moment dat ik bij Vriendenschaar vertrok en bij Hercules ging voetballen woonde ik in Utrecht. Dit was voor mij een stuk praktischer. Ik ben uiteindelijk in Utrecht blijven hangen. Overigens weet ik niet of een lange carrière bij Vriendenschaar was gelukt. Ik heb altijd erg veel last gehad van blessures. Als je in het weekend een wedstrijd hebt gespeeld en de volgende dag de bank niet meer af kan komen, dan is er ergens iets niet goed. Ik vind het uiteraard erg jammer en frustrerend. Ik heb nog steeds het gevoel dat er anders meer in had gezeten.

 

Al vroeg zette je jouw kwaliteiten in om ook jeugdspelers te trainen. Welke bekende Culemborgse voetballers had jij onder je hoede en wat waren de grootste talenten?

Ik vind dit zo’n lastige vraag. Ik heb een aantal hele mooie teams mogen trainen. Het waren geweldige jaren en wat een ongelooflijk talent hadden vele jongens. Niet voor niets dat sommige jongens ook in contact zijn gekomen bij Betaald Voetbal Organisaties (BVO). Denk aan Dylan Boomhouwer, Huseyin Humuysak en Berkay Sezer.

Buiten deze fantastische spelers heb ik uiteraard nog meer goede voetballers mogen trainen, zoals Mark Verrips, Rick Mulder, Teus Verschuur, Marcin Picaulima, Djaylani Pelamonia, Viktor Twiisk (overigens nooit begrepen dat voor Viktor geen BVO zich heeft gemeld), etc. Ik ben bang dat ik er een paar vergeet. Iedereen was fantastisch en zoals gezegd het waren mooie jaren.

 

Zien we ooit nog n Overbeek in n technische functie bij de club die een groot deel van jullie leven was?

Ik vind het lastig te zeggen. Als ik voor mezelf spreek verwacht ik dit niet. Ik word nog wel eens benaderd voor een functie als trainer bij Vriendenschaar. Alleen komt dit nu niet uit in verband met werk. Ik moet weleens in de avond of op zaterdag overwerken. Als je trainer bent moet je er altijd kunnen zijn.

 

Je was dag en nacht bij vriendenschaar. Omschrijf het Vriendenschaar eens zoals jij het je herinnert? Wat mis je het meest?

Inderdaad. Best apart dat dit abrupt is beëindigd. Ik was zeker vier dagen in de week op de club. De sfeer was altijd goed. Iedereen kende elkaar en wilde elkaar verder helpen. Daarnaast was er bij Vriendenschaar ook de mogelijkheid om uitdaging te houden op het sportief gebied. Ik was zelf altijd heel ambitieus en wilde zeker tot mijn zestiende nog profvoetballer worden. Ik ben heel benieuwd hoe het nu voelt als ik op de club kom. Ik ben er zeker al drie jaar niet meer geweest..

 

 

 

Je bent voor vele voetballiefhebbers totaal van de radar verdwenen . Wat doe je in het dagelijks leven?

Voor mijn gevoel ben ik pas sinds twee jaar van de voetbalradar verdwenen. Nadat ik Vriendenschaar heb verlaten voor Hercules ben ik het jaar daarop samen met Terrence Stolp een eerste elftal gestart bij V.V. Odin in Utrecht. Ik ben vervolgens twee jaar trainer/coach geweest van Odin 1. Jongens als Mark Atema, Koen Mulder, Thomas Woerdenbach, Martijn Stauthamer, Vincent de Weger, Jerrol Suitela, Bollit, etc., speelde in het eerste elftal. Vooral het eerste jaar was succesvol. Op één punt miste we toen promotie naar de 3e klasse. Op dit moment voetbal ik in een vriendenteam en is vooral de derde helft erg gezellig. Naast het voetbal woon ik sinds drie jaar samen met mijn vriendin in Culemborg en ben ik werkzaam bij Florius Hypotheken in Amersfoort.

 

Wat was jouw sportieve hoogtepunt?

Ik heb vele mooie momenten gehad bij Vriendenschaar. De kampioenschappen, promoties en vele overwinningen. Als ik één moment moet kiezen, dan kies ik toch voor het eerste jaar bij Odin. We hadden als vriendengroep een eerste elftal opgestart en trainde één keer in de week. Het was voor vele jongens compleet nieuw, maar tot iedere verbazing pakte we erg veel punten. Elke overwinning gaf zo’n kick. Dit hebben we tot het einde van het seizoen volgehouden en misten één punt voor promotiewedstrijden. Dit was echt een heel speciaal seizoen.