Voor de rubriek: 'Hoe is het met' kwamen we terecht bij Ivo Wolters. De huidige reserve aanvoerder van Focus'07 Zondag2 speelde voor FC Den Bosch, Top Oss en FC Lienden en blikt voor u terug op die carrière.


Ivo je hebt onder Hans Kraay JR mogen voetballen , in Nederland en in Culemborg zeker geen onbekende achternaam. Wat zijn je mooiste herinneringen en anekdotes?


Onder Hans Kraay voetballen was echt super leuk Het is een mega fanatieke en enthousiaste man die ondanks alle (media) aandacht en provocaties gewoon doet zoals hij is. Vaak denken mensen dat het allemaal een toneelstuk is, maar alles wordt uit de kast gehaald om te winnen. De manier waarop we in contact zijn gekomen was eigenlijk al best bijzonder. Ik speelde nog bij de beloftes van Top Oss en wij speelden onze competitie wedstrijden op maandag avond, wat ik verschrikkelijk vond. Ga maar eens op maandag avond een wedstrijd spelen in Kerkrade en probeer vervolgens midden in de nacht maar eens thuis te komen (had nog geen rijbewijs), en de dag erna weer gewoon naar school... Maar het grote voordeel was wel dat ik hierdoor de mogelijkheid had om in het weekend een piep klein biertje te gaan drinken... Een van die vrije weekenden zijn we in de Rodenburg in Beesd beland en daar zat Hans Kraay toevallig aan één van de barretjes. Toen we hem zagen heb ik een weddenschap afgesloten met mijn vrienden om het telefoonnummer van Hans Kraay te krijgen. Een aantal biertjes verder raakten we aan de praat en hadden genoeg te bespreken over voetbal. Uiteindelijk telefoonnummers uitgewisseld en afgesproken om elkaar eens te bellen om eventueel een overstap te maken naar FC Lienden, wanneer het bij Top Oss niet zou lukken. Tot mijn grote verbazing zat de eerst volgende thuiswedstrijd Kraay voor me op de tribune, dat viel direct op want bij onze wedstrijden zat er niet zoveel publiek in het stadion... Die wedstrijd speelde we tegen RBC en ik scoorde als centrale verdediger 2x. Nog voor ik te horen kreeg dat ik weg mocht bij Top Oss, had Kraay me al meerdere malen gebeld om onder hem te komen voetballen. Super grappig natuurlijk dat door dat biertje in de Rodenburg, ik bij FC Lienden ben gaan voetballen en dat we van de 2e klasse naar de Hoofdklasse zijn gepromoveerd. Het aller mooiste is natuurlijk als je veel wint en kampioen kan worden en dat is bij Lienden gelukt. Ook hadden we daar steeds meer toeschouwers en echte fans, wat super grappig was. Uiteindelijk heb ik een beetje mogen meebouwen aan het Lienden van nu.  

Waarom ben je zo vroeg gestopt eigenlijk?


Eigenlijk merkte ik vrij snel nadat ik niet meer bij een profclub speelde, dat mijn plezier en motivatie verdween. Ik denk dat het een soort alles of niets beleving was voor me. Om het plezier in het spelletje terug te vinden ben ik uiteindelijk samen met een aantal andere mannen een nieuwe 1e zondag elftal begonnen bij Focus. Na het vijfde jaar ben ik vader geworden en wilde eigenlijk af van de verplichting om te trainen en een dag in het weekend te verliezen. Omdat ik in mijn jeugd eigenlijk best wel heel veel heb moeten laten voor het voetbal, vond ik het op een gegeven moment gewoon genoeg geweest.

Je hebt dus met veel spelers gespeeld op zeer behoorlijk niveau. Maak eens het beste elftal uit alle spelers met wie je hebt samengespeeld?


Ik zou zelf kiezen voor een 4-3-3 met de volgende spelers (vele niet bekend):
Stefan Toonen (Keeper)
Roderik Kieft (Rechtsback)
Sebastiaan Gielens (Centrale verdediger)
Wim de Boer (Central verdediger)
Daan Ranshuysen (Linksback)
Jesper Brocks (Rechtsmidden)
Roël Fernand (Rechtsbuiten)
Stef Ranshuysen (Linksmidden)
Peter Hofstede (Spits)
Marcel Muhlack (Centrale middenvelder)
Joey Mathot (Linksbuiten)

Fortitudo bestaat niet meer, jij als exponent van deze club hebt vast heel veel mooie herinneringen liggen op sprokkelenburg. Wat was voor jou zo typerend daar in een groot gedeelte van je jeugdjaren?


Bij Forti was het altijd gezellig en vond het altijd geweldig om daar zaterdagen en zondagen te voetballen en te kijken naar wedstrijden. Het kwam voor dat ik in de ochtend met de C1 speelden, in de middag met de B mee mocht en op zondag bij het 2e meedeed. Ik denk dat mijn ouders ook blij waren met mijn hobby, anders was er vast meer gesneuveld in huize Wolters... Als we niet aan het voetballen waren, speelden we ook onder de tribune en in de plantage. Ja Fortitudo en Sprokkelenburg zullen altijd een hele bijzondere herinnering voor me blijven!

Daan Ranshuysen: "Ivo was een enorm voetbaldier, wat heb ik daar een uren mee gevoetbald"

Vanuit 'Lockdown' Australië reageert Daan Ranshuysen op de vraag hoe zich de Ivo Wolters van 20 jaar geleden voor zich haalt.


"Ik speelde met Ivo in de B bij FC Den Bosch, Dat was maar een jaartje maar we hadden veel aan elkaar, ook buiten het veld. Ivo ging naar Top Oss en ik bleef bij Den Bosch. We reisden vaak samen. 

Voordat we naar FC Den Bosch gingen, trainden we op zondag bij een voetbalschool op Papendal en speelden we wedstrijden tegen BVO's. Zijn vader Wim reed dan altijd, daar kon je enorm mee lachen"

Jij lijkt wel de ideale jeugdtrainer om spelers hopelijk richting hetzelfde nivo te brengen als waar jij op gespeeld hebt ( FCDB, TOP). Mogen de Culemborgs clubs jou bellen?


Als mijn kinderen straks wat ouder zijn en me niet meer overal bij willen hebben, zou ik het zeker leuk vinden om iets voor de jeugd of 1e elftal te gaan doen. Dat zou voor mij niet echt als hoofdtrainer hoeven, maar meer als assistent. Maar wie weet... ben nog steeds fanatiek genoeg als ik het gras ruik.

Je hebt jarenlang met Stef Ranshuysen gespeeld. Hoe herinner jij je hem als speler? Verrassend dat hij zo jong hoofdtrainer is geworden


Stef als speler vind ik lastig om te herinneren, maar buiten het veld heb ik meer herinneringen aan hem. Nee dat is flauwekul natuurlijk... Stef is echt een winnaar en kan er slecht tegen als mensen niet meekomen op zijn niveau. Hij is altijd bezig om het elftal op de juist manier neer te zetten en gaat de confrontatie met iedereen aan. Naast het tactische is hij ook technisch zeer vaardig waardoor hij snel het spel kan verplaatsen en kansen creëert. 


Tijdens wedstrijdbesprekingen heb ik hem vaker hoofdschuddend gezien, omdat hij het anders zag als de trainer. Ook op trainingen ging hij al graag de discussie aan met een trainer of kon hij het niet laten om zijn visie te geven. Als klap op de vuurpijl ging hij ook tijdens wedstrijden de opstelling veranderen en bepaalde de daadwerkelijke tactiek. Dus nee ik verbaas me totaal niet over het feit dat hij nu al hoofdtrainer is.


Overweeg je om je carrière nog een toetje te geven op eerste elftal niveau..?


Als speler: Ik weet niet of je me onlangs nog eens gezien hebt... maar ik denk dat er heel veel jonge gemotiveerde jongens zijn die dit veel beter kunnen oppakken. Blijf ik lekker met Jos de Ligt in het 3e in de spits aanklooien...


Als (assistent)trainer: Lijkt me ooit hartstikke leuk!

Uitgelicht: Focus07 Zondag2

Op dwingend verzoek van Wolters' medespelers kijken we ook even naar het team waar hij nu in speelt.


Staand van links naar rechts: Bart Coret, Jesper Brouwer, Arjen Spithoven, Rens de Ligt, Martijn Salari, Daan de Graef, Sebastiaan Gielens, Gido van Wenum en Jan van Lint.

Zittend van links naar rechts: Robbie Vellekoop, Dirk-Thijs Helmond, Jos de Ligt, Ivo Wolters, Danny van Rixel, Nicky van Rixel en Sjef van der Burg.


De Aanvoerder: Jos de Ligt is met zijn ervaring een uitstekende inspirator voor zijn jonge medespelers. De Ligt speelde zijn hele leven voor Fortitudo en Focus'07

De Routinier: Sebastiaan Gielens speelde voor LRC en Ajax (amateurs) op hoog niveau. Gielens speelt centraal achterin.

Het Talent: Rens de Ligt ging op 16-jarige leeftijd naar Elinkwijk A1 en speelde onder Joop Lith zijn wedstrijden in de landelijke eerste divisie. Komend seizoen kon dat talent er wel eens uit gaan komen.

De Alleskunner: Dirk-Thijs Helmond is allround. Bij het bedrijf Toyota Helmond doen ze onder andere Lease, Reparatie, Verkoop, Occasions en kunt u uw auto laten wassen in de wasstraat.

De Sterspeler: Martijn Salari is onomstreden in het kampioenselftal. Gaat u gauw nog eens kijken,want een betere sliding zullen we in Culemborg nooit meer te zien krijgen.