HOE IS HET MET

JEROEN IN DEN ENG


In deze editie van 'Hoe is het met' reizen we af naar Meteren waar Culemborger Jeroen in den Eng tegenwoordig woont. De oud spits van Vriendenschaar, Focus07 en Fortitudo zit tegenwoordig vooral nog op de racefiets. Naast het fietsen is In den Eng vader van twee kinderen en werkzaam bij de Efteling als Lead-Manager. Het wielrennen doet hij voornamelijk voor het goede doel, namelijk de stichting Forza4Damian. Met enkele scherpe vragen blikken we terug op zijn carrière. 

 

Jeroen, je bent alweer een tijdje uit beeld als voetballer. Volg je het Culemborgse amateurvoetbal nog?

 

Ja, maar wel minder dan voorheen. Afgelopen jaar was natuurlijk bijzonder, aangezien mijn vader, Paul, betrokken was bij Focus en mijn neef, Dirk-jan, aan het roer stond bij Vriendenschaar.

 

Je was zelf helemaal gek van voetbal. Je neef, je oom, je vader.. Stuk voor stuk ambassadeurs van het Culemborgs voetbal. Waarom sta jij op zaterdag niet meer op een voetbalveld?

 

Laten we voorop stellen: ik ben nog steeds gek van voetbal! Dat kan ook niet anders als je uit zo’n voetbalfamilie komt... mijn neven en ik hebben allemaal bij eerste elftallen gespeeld in Culemborg. Maar soms moet je ook ruimte geven voor andere passies, waaronder mijn werk. De voornaamste reden dat ik destijds stopte was mijn werkrooster. Als je in de toerisme werkt, dan werk je als anderen vrij zijn. Dus ook vaak in het weekend en in de avonden. Dat zorgde ervoor dat het spelen in een selectieteam steeds lastiger zou worden. Ik vind namelijk dat je er elke training hoort te zijn. Ik ben overigens bij de Efteling blijven voetballen in het bedrijfsteam. Jaarlijks nemen we als team deel aan een zomeravondcompetitie en spelen we een uit- en thuisinterland tegen een buitenlands attractiepark. Natuurlijk heb ik het voetballen in Culemborg wel gemist, maar het is zoals het is...

 

In jouw tijd speelde je voor Vriendenschaar, Fortitudo en Focus'07. Met alledrie de elftallen ben je gepromoveerd. Wat was je mooiste tijd?

 

Mijn laatste jaar, 2011-2012 bij Focus'07 was het meest bijzonder. Hoewel ik bijna mijn gehele voetballeven in de spits stond, speelde ik dat jaar als controlerende middenvelder aan de linkerkant. Een rol waarbij ik me echt als in een vis in het water voelde. Dat jaar speelden we met een hele diverse groep ontzettend leuk voetbal. Elke week kwam er meer publiek kijken! Het plezier spatte er van af met een prachtig resultaat  aan het einde van het seizoen. In Weesp wonnen we door doelpunten van Jos de Ligt, Joshua Cohen en Jimmy Hermann, tweede promotie op rij. Dat was voor mijn gevoel magisch en eigenlijk niet meer te overtreffen. Ik denk er graag aan terug.

 


Je speelde jarenlang met Stef Ranshuysen. Waarom is hij de geschikte man voor Focus'07 op dit moment?

 

Ik ken Stef als een echte fanatiekeling en winnaar! Als aanvoerder pakte hij altijd zijn verantwoordelijkheid, ook op de lastige momenten. Een rol die hem op het lijf geschreven was. Je zag dat hij deze lijn door pakte als jeugdtrainer. Na vele jaren ervaring is de stap tot hoofdtrainer een logische en verdiende stap. Ik gun hem een mooi seizoen. Fijn dat er een echte clubman aan het roer staat!

 

In het afgelopen seizoen stelden Vriendenschaar en Focus07 beiden teleur. Wat verwacht jij van komend seizoen?

 

Het is voor mij lastig om een goede verwachting te schetsen. Ik hoop dat beide teams komend seizoen beschikken over de juiste mix van kwaliteiten. Wat ik heb meegekregen van afgelopen seizoen is, is dat de kwaliteit absoluut aanwezig was bij beide teams. Maar dit bleek niet voldoende. Er miste mentale veerkracht. Elk team heeft twee tot drie spelers nodig die zichzelf kunnen wegcijferen voor het team. Niet perse met verfijnde techniek, maar gewoon een teamspeler die de spirit erin brengt als het lastig wordt. Wat je tegenwoordig ziet is dat iedereen een wedstrijd wil beslissen. Met zulke spelers alleen red je het niet in de lagere klassen van het amateurvoetbal.

Wie was de beste speler waar jij mee samen hebt gespeeld?

 

Zonder enige twijfel, Joël Sanaky! Ik heb met hem talloze uren gevoetbald op het befaamde plein van de Kaardebol tegenover zijn ouderlijk huis, drie seizoenen met hem in de zaal gespeeld bij FVC (Forti Vriendenschaar Combinatie) en op het veld bij Vriendenschaar. Wat een heerlijke techniek en passie voor het spel heeft die vent toch altijd gehad!

 

Als straks jouw kleine op voetbal gaat. Waar gaat ie voetballen en welke rol pak jij? Trainer, leider of vooral supporter?

 

Vooralsnog bij MVV’58! Ik zou mijn jongens graag hetzelfde willen steunen zoals mijn ouders altijd deden. Ik hebt dat altijd enorm gewaardeerd. Mijn vader kwam bijvoorbeeld tussen het werk door langs het veld staan. Uit en thuis! Ik zal dus als supporter en betrokken ouder starten, maar mocht er een trainer of leider nodig zijn dan spring ik waarschijnlijk wel bij. Maar mochten ze een andere sport kiezen dan zou ik dit ook prima vinden en ze op dezelfde manier steunen.

 

Tot slot, Wat geeft je een grotere kick? De winnende maken in een Culemborgse derby of een ritje in de Achtbaan?

 

Ik heb in de jeugd veel mogen scoren tegen mijn vrienden bij Vriendenschaar dit was altijd een geweldig en episch gevoel! Dat zijn de mooiste herinneringen!