Michel Blokker Deel 2

'De Vriendenschaar-jaren'

 

Na zijn periode bij VVIJ, komt de Utrechtse trainer Blokker terug naar Culemborg om Vriendenschaar terug te brengen naar de derde klasse. Een interview over 'die ene wedstrijd', Harry Buur junior en een kampioenschap.


In een groot tweedelig interview blikken we terug op de Culemborgse jaren van Michel Blokker. De kleurrijke Utrechtse voetbaltrainer is de enige trainer die met beide Culemborgse clubs wist te promoveren. In het eerste gedeelte kwam zijn periode bij Fortitudo aan bod. In het tweede gedeelte zijn periode bij Vriendenschaar.  Een bijzonder verhaal van een markante man die onder andere bekend staat om zijn sigaar en zijn uitspraak: ''Voordat jij door hebt dat het begint te regenen, heb ik de paraplu al op''


Op oudjaarsdag 2004 worden er in de bestuurskamer van Vriendenschaar handen geschud en sigaren opgestoken. Matti van de Ham, Hans Maree, Rene van Dijk en voorzitter Huub van Oorschot feliciteren elkaar met het aantrekken van een nieuwe trainer. Het is de oud trainer van Fortitudo Michel Blokker geworden.

‘’De heren hadden hun huiswerk gedaan en ik had wel wat met Culemborg’’ zegt Blokker die een eenjarig contract tekent. Blokker tekent altijd voor 1 jaar omdat hij als geen ander weet hoe snel het soms kan gaan in het voetbal. Bij Jonathan, VVIJ, Fortitudo en Vriendenschaar was de Utrechter succesvol. De enige club waar het eigenlijk niet lukte was Brederodes, waar de ervaren trainer voor een groep werd gezet met slechts 11 spelers en geen daarvan kon keepen. Als we vragen wat het verschil is tussen een blauwlap en een  ‘reiger’ reageert de Utrechter kort e krachtig. ‘’Aan een blauwlap weet je wat je hebt. Punt.’’

 

Culemborg

 

 

Die klik met Culemborg bleek er ook bij zijn nieuwe club weer te zijn. Blokker had niet de makkelijkste groep tot zijn beschikking en het was juist zijn kracht om daar wat van te maken ‘’Ik genoot van de mix tussen Marokanen, Molukkers en Hollandse jongens, dat was zo kenmerkend in die vereniging en in mijn ploeg’’. Met een glimlach kijkt hij terug op die gehele periode. ‘’Vriendenschaar is de best georganiseerde ploeg waar ik gewerkt heb’’. De accommodatie, de teams, de cultuur, alles kon! 

Die ene wedstrijd

 

Blokker volgde Jacques Cornelissen op die met Vriendenschaar degradeerde uit de 3e klasse. Saillant detail was de laatste wedstrijd van dat seizoen, waar Vriendenschaar aan een overwinning genoeg had tegen de reeds kampioen VVIJ van nieuwe trainer Michel Blokker. ‘’Ik ben bewust niet op die bank gaan zitten om iedere verdenking te voorkomen’’ kijkt Blokker terug. Die zondag in mei stond zeker niet het sterkste team van VVIJ tussen de lijnen en dus leek het van buitenaf allemaal op een herenakkoord.

Jesse Donker, speler van VVIJ in die periode wist het nog goed. ‘’We stonden er vrij relaxed in die week want de verhalen waren natuurlijk al geschreven. Tijdens de wedstrijd gingen er toch een paar spelers de andere kant op en vochten voor iedere meter’’

Vriendenschaar had gerekend op een cadeautje maar in het voetbal weet je het nooit. Blokker had het die dag niet zien aankomen ‘’Later zeiden de spelers tegen mij: We hebben toch van jou geleerd dat we altijd alles moeten winnen?’’

Blokker kan er achteraf wel om lachen maar was destijds laaiend. Hij sloeg zelfs het teamuitje over in Groningen. ‘’Ik heb er wel van geleerd, in het voetbal weet je het nooit’’’

 

 

4e klasse

 

En dus start het seizoen van Vriendenschaar in de 4e klasse en mag Blokker opnieuw proberen een Culemborgse promotie achter zijn naam te zetten. Dat lukt in het eerste seizoen bijna maar Victoria blijkt in de dubbele confrontatie te sterk.

Na die wedstrijd gaat Blokker op vakantie en krijgt telefoon van een oude bekende. ‘’Had ik Harry Buur aan de lijn, ‘Mijn oude voorzitter’ ‘’. Harry Buur junior was na een avontuur bij Top Oss bij Elinkwijk beland en wilde daar weg.  Na terugkomst in Nederland rijd de trainer in zijn bus naar Huize Buur om hem binnen te hengelen voor zijn elftal. Na een week bedenktijd komen de heren tot een akkoord. ‘Fortiaan’ Buur is de nieuwe spits van Vriendenschaar.

‘’Buur maakte de puzzel compleet. Hij was balvast en ik had zoveel lopende spelers. Joel Sanaky, Niek Amelink, Freek Vermeulen, Jerol Suitela.. We hadden Buur nodig’’

Kampioen

 

In zijn tweede seizoen volgt het kampioenschap in de vierde klasse. De wedstrijd thuis tegen Maarssen werd met 2-1 gewonnen door doelpunten van Niek Amelink en Farid Bouzbib. ‘’Die weken ervoor hadden we al kampioen kunnen worden maar we verspeelden door de spanning punten tegen UTS en JSV. Dat we op de slotdag kampioen konden worden was prachtig voor de mensen, want enkele dagen later bestond de club precies 100 jaar’’ weet Blokker zich nog goed te herinneren.

 

Laatste jaar

 

Vriendenschaar keert terug naar de derde klasse en speelt daarin twee beladen derby’s tegen buurman FairPlay. ‘’Uit werden we ondersteboven gespeeld, we waren kansloos’’ zegt Blokker die destijds met een arm in het gips de wedstrijden coachte. ‘’Thuis herpakten we ons en speelden we 1-1, dat was een mooie revanche’’. Vriendenschaar handhaafte zich keurig en bleef derdeklasser.

Blokker vertrekt na drie jaar Vriendenschaar naar Jonathan en keert als Ad Interim nog heel even terug op sportpark Terweyde.

 

Uitstervend ras

 

 

Michel Blokker is niet de stereotype trainer van tegenwoordig. De praktijkman is daarmee wel een uitstervend ras aan het worden in de trainerswereld van magneten, laptops en beamers. Wie Blokker kent weet wat ie aan hem heeft. ‘’Ik speel geen toneel en ben 100% mezelf als ik voor een groep sta, op elke andere manier val ik binnen twee dagen al door de mand. Ik weet niet of ik een uitstervend ras ben maar de jonge trainers van tegenwoordig hebben een modernere manier van werken’’ aldus de nog altijd bloedfanatieke trainer. ‘’En van dat soort trainers, verlies ik niet zo vaak’’ sluit hij met een knipoog af.