Uit de oude doos: De laatste 'echte' Derby


3 september 2006

Het was al even geleden dat de grootmachten van Fortitudo en Vriendenschaar in competitieverband tegen elkaar hadden gespeeld. Het moet 1987-1988 geweest zijn toen het elftal van Fortitudo beide wedstrijden met 1-0 won. Nu, in 2006, is de derby weer terug in de stad en spreken we ook meteen over de laatste derby op sportpark Sprokkelenburg. Een terugblik.

 

In de voorbeschouwing nam de van DOVO overgekomen trainer Jan Westerhof de rol van underdog aan: ''We moeten met Fortitudo een herstart maken met deze jonge groep, er zijn behoorlijk wat spelers vertrokken''. Het seizoen ervoor liep Fortitudo namelijk net promotie mis met een uiterst sterke selectie. Zo speelden Omar Tahya, Mourad Samoud, Davey Oostveen en Jan Oosterhuis in het eerste elftal en werd er in de wandelgangen weleens gesproken over 'betalingen'.

Blokker

 

Michel Blokker keerde voor even terug op het oude nest en merkte wat spanning bij zijn ploeg: ''Voor iedereen is dit een beladen wedstrijd. Van de supporters mogen we 20 wedstrijden verliezen, als we deze maar winnen. Voor mij als trainer is dat juist andersom, maar we gaan er alles aan doen''.

 

Weerzien van oude bekenden

 

Onder toeziend oog van de ruim 1000 toeschouwers stond er een aantal spelers op het veld die (inmiddels) in beide shirts hun wedstrijden hebben gespeeld. Zo speelden bij Vriendenschaar alleen al Bert Snoek, Misael Ririmasse, Bas van der Linden en Jeroen in den Eng mee. Aan de zijde van Fortitudo was Harry Buur jr de aanvoerder.

Eerste helft

 

De Culemborgse ploegen kwam met groot vuurwerk het veld op. Een echte derby stond op het punt van beginnen. In de eerste helft werd er niet gescoord maar waren er wel kansen voor beide teams. Daan de Graef en Frans van Leeuwen kwamen niet tot scoren en bij de bezoekers stond het vizier van Bert Snoek en Bas van der Linden niet scherp.

Fortitudo keeper Jesper Brouwer wist kort voor rust nog een doelpunt te voorkomen toen Freek Vermeulen ineens voor zijn doel verscheen. 

 

Tweede helft

 

Scheidsrechter Steur uit Purmerend floot voor het begin van de tweede helft waarin Vriendenschaar het tempo opschroefde. De eerste grote kans was echter voor Fortitudo waar Casper Middelkoop de grootste kans van de wedstrijd kreeg. Doelman Bouwmeester voorkwam een eerste stunt met zijn vingertoppen. Toen Middelkoop kort daarna uitviel met een hamstringblessure was het grootste gevaar van de gastheren wel weg. 

Na een uur spelen was daar dan de openingstreffer. Bas van der Linden haalde de trekker over en schoot via de binnenkant van de paal zijn ploeg op voorsprong. Fortitudo kon er daarna geen antwoord meer tegenover zetten en de 0-2 hing al langer in de lucht. Good old Freek Vermeulen voltrok het vonnis en scoorde in de slotfase de bevrijdende treffer. Vriendenschaar wint met 0-2 op Sprokkelnburg.

Nabeschouwing

 

Trainer Westerhof keek nuchter terug op de wedstrijd ''Vriendenschaar was vandaag wat meer ervaren en slimmer in bepaalde situaties. Overigens vond ik dat de scheidsrechter vandaag een strafschop had moeten geven aan de doorgebroken Jan van Lint''

Freek Vermeulen was blij met de overwinning en keek uit naar de rest van het seizoen: ''Ik heb onder Blokker nu mijn favoriete positie te pakken, linkshalf in een 1-4-4-2 systeem, dat ligt mij wel. Die plek geef ik niet meer weg''

 

Opstellingen:

 

Fortitudo: Jesper Brouwer, Martijn Salari, Leroy Verrips, Marc Wammes, Jan van Lint, Nicky van Rixel, Daan de Graef, Jan de Blecourt, Harry Buur, Frans van Leeuwen, Casper Middelkoop. (Invallers: Arjen Spithoven, Gido van Wenum, Robin de Rooij)

 

Vriendenschaar: Martijn Bouwmeester, Jordao Pelamonia, Dimitri Pietersz, Ludy Oosterhuis, Sander van Overbeek, Sander Verbeek, Niek Amelink, Freek Vermeulen, Bert Snoek, Joel Sanaky en Bas van der Linden (Invallers: Rafael Suitela, Misael Ririmasse en Jeroen in den Eng)