Uit de oude doos!

 

Spakenburg-FairPlay 2008

 

In 2008 kegelde vierdeklasser SMVC FairPlay het grote Spakenburg uit de beker, een terugblik op een historische wedstrijd.


Onder toeziend oog van ruim 500 meegereisde supporters uit Culemborg mocht SMVC FairPlay op 1 mei 2008 zich opmaken voor een pittige kwartfinale van het bekertoernooi. Tegenstander Spakenburg, dat de week ervoor nog met 7-1 won van Ijsselmeervogels was in eigen huis de tegenstander. 

 

''De dag ervoor was het Koninginnedag, en zij wilden die wedstrijd eigenlijk verplaatsen'' vertelt Zouhair el Atmioui. De Culemborgse ploeg had een druk schema voor de boeg met onder andere de nacompetitie-tweestrijd met UVV en werkte niet mee aan het verzoek. Spakenburg was not amused en trad aan met de sterkste elf waaronder Sven Baas, Thijs Houwing, Moestapha Aksit en Donovan Mijnals. 

 

De schaarse Spakenburgse supporters, die hun ploeg zaterdag nog met 7-1 van buurman Ijsselmeervogels zagen winnen, konden hun ogen niet geloven. Waar niemand op voorhand had gerekend, gebeurde. De Culemborgse vierdeklasser veegde de mat aan met de hoofdklasser (destijds het hoogste niveau)

 

Mourad Samoud, matchwinner van beroep, heeft altijd in het wonder geloofd: ''Ik had vooraf al een sterk gevoel, je moet altijd geloven''. Samoud raakte vroeg in de wedstrijd geblesseerd aan zijn lies maar speelde op karakter de wedstrijd uit. ''Zoveel supporters kwamen voor ons daarheen, dan kun je niet afhaken, onmogelijk''

 

Trainer Mourad el Idrissi had vooraf een goed plan uitgedacht en gaf aan zijn groep mee dat ze niets haden te verliezen. ''Geef 200% en blijf zo lang mogelijk in de wedstrijd''' waren zijn woorden.

 

Dat geduld werd beloond toen na de rust Mohammded Echahbouni de Culemborgers op voorsprong zette. ''Ik was eigenlijk nog A junior maar speelde al in het eerste, dit was een droomwedstrijd'' zegt de lange spits. Echabouhni was een ware plaag voor de verdedigers van Spakenburg, gaf later ook trainer Dick van Dijk aan.

Vier minuten voor tijd kwam Spakenburg langszij en leek de Culemborgse droom over. Uit een verre trap van doelman Fabian Bouwman dook Karim Elkaddouri op voor SMVC Fair Play-doelman Omar Chouay: 1-1. De teleurstelling was groot, en Spakenburg wilde meer. 

Fair Play toonde echter veerkracht. In de 90e minuut trok Mourad Samoud dwars door de Spakenburgse defensie en drukte vervolgens genadeloos af: 1-2.

Vervolgens gaf SMVC Fair Play niets meer weg en vooral doelman Chouay speelde de wedstrijd professioneel uit.

 

"Ik was de clown van het elftal", vertelde hij na afloop. "Ik ben een paar keer gaan liggen om tijd te rekken en heb toch wel aardig gekeept. Ik was de oudste speler van het elftal en trainde nooit. Daar had ik geen tijd voor. Ik runde een eigen café en als de trainer me nodig had, dan belde hij me op.

 

''Ja er zitten wat kilo's te veel aan, maar die zijn er af als we volgend jaar om de Amstel Cup gaan spelen." was zijn reactie destijds in de Gelderlander.

 

FairPlay speelde in de volgende opstelling:

 

Omar Chouay

 

Zouhair el Atmioui

Dimitri Pietrsz

Rachid Chouay

Fouad El khiari

 

Mourad el Idrissi

Samir Aamri

Jumano Nannuleitta

 

Jamal Aamri

Mohammed Echabhouni

Mourad Samoud