In Herinnering; Farid Agnaou


Bij sommige foto's maken de kreukels niets uit. Dit is er een van. Op de foto ziet u Farid Agnaou in een tenue van Fortitudo. De foto stamt uit 1998 toen de Culemborgse goalgetter speelde voor de Culemborgse vierdeklasser.

 

Zelden zullen we op de Culemborgse velden een grotere glimlach zien dan die van Farid Agnaou. De half-Marokkaanse aanvaller speelde bijna zijn gehele jeugd in het blauw maar begon ooit bij Culemborg’’67 op de westersingel. Farid stond bekend als ‘pingelaar’. Wanneer medespelers hem daarvoor weer eens de huid vol scholden, kregen ze een glimlach terug in plaats van een middelvinger. Farid hield van de bal. En van het leven.

Onder Jan van Deinsen debuteerde Agnaou in het eerste elftal en was direct een belangrijke pion in het elftal met zijn doelpunten. Die doelpunten maakte hij ook in de jeugd toen hij in het elftal van Henk van Asten zijn ploeg naar het kampioenschap schoot.

Op de foto ziet u onder andere ook Aziz Samoud, Henk van Asten, voorzitter Harry Buur Sr, Wessel van Vuuren en Merijn Sturkenboom. 

 

 

Ik ga scoren

 

Sturkenboom weet zijn boezemvriend Farid nog goed te herinneren: ‘’Hij wist op trainingen vaak het bloed onder de nagels van de trainers vandaan te halen doordat hij de oefeningen op zijn eigen manier deed. Dan wilde hij een trucje oefenen. Deze zelfovertuiging was ook zijn kracht, omdat hij voor de goal ook dodelijk kon zijn. Het meest genieten was het als hij weer eens zijn directe tegenstanders aan het uitdagen was. Met zinnen als: “ik maak je gek,” en “ik ga zo scoren, let maar op!” Om vervolgens zijn woorden ook waar te maken.

 

FC Utrecht 

 

Ook vriend en teamgenoot Wessel van Vuuren krijgt mooie herinneringen als we hem vragen over Farid: ‘’Hij werd uitgenodigd voor een testwedstrijd bij FC Utrecht. Dat was de wedstrijd dat Dirk Kuit aangenomen werd bij de FC. Farid was ziek maar wilde niet afzeggen en is toch gegaan, maar kon de wedstrijd maar ternauwernood uitspelen’’

Na twee seizoenen Fortitudo 1 werd Farid door Vriendenschaar trainer Harry Suvee naar Vriendenschaar gehaald. Vriendenschaar had (volgens de wandelgangen) een kleine vergoeding vrij gemaakt voor de selectie en Farid was, in combinatie met zijn sportieve ambities, daar wel voor in. Tot ergernis van het Fortitudo bestuur trouwens, dat zich beroept op een gentlemans agreement tussen de verenigingen om elkaars spelers niet te benaderen. Blijkbaar iets van alle dag.

 

Spartamet

 

Dat Agnaou het voetbal ook soms wat minder serieus nam kwam was te merken als hij en zijn vrienden weer eens de nacht voor de wedstrijden één biertje gingen drinken en vervolgens half bezopen smiddags in de kleedkamer zaten.

‘’Mooiste anekdote was het moment dat hij ’s avonds naar een feestje in Geldermalsen ging met twee teamgenoten en hij de Spartamet van zijn vader ging lenen (zonder dit te vertellen natuurlijk). Na de nodige drankjes gingen de Fortianen midden in de nacht terug via de Rijksstraatweg naar Culemborg. En zoals wel vaker had Farid ook nu het hoogste woord. Hij ging wel even laten zien dat hij kon slalommen met de Spartamet, zoals hij op het veld tegenstanders ging passeren. Aan de andere kant van de weg ging hij mooi heen en weer om de hectometerpaaltjes, tot hij plotseling verdween achter een bruggetje en er een harde plons volgde.. Met het kroos op zijn hoofd kwam hij de sloot uit gekropen. Hij is als een verzopen kat naar huis gefietst, de Spartamet zonder iets te zeggen in de schuur gezet, en doorgegaan naar het voetbalveld met het slootwater nog in zijn schoenen. Om diezelfde middag nog twee keer te scoren. Dat was Farid ten voeten uit!’’ vertelt Merijn Sturkenboom.

 

Ook Wessel van Vuuren en Aziz Samoud hebben nog mooie herrinneringen aan de goedlachse Culemborger: ‘’Hij keek altijd videobanden van Maradona’’ zegt Van Vuuren. Samoud herrinert zich hem vooral als mens. ‘’Farid was een topgozer’’

 

Australie

 

Voor de jongere voolgers uit Culemborg zal Farid Agnaou een onbekende zijn maar in zijn tijd was Farid een geweldige voetballer en door iedereen geliefd.

Eind mei 2003 overleed de dan 24 jarige Farid Agnaou. De Culemborger was vanaf oktober op wereldreis en kreeg autopech in Australie. Toen hij op een vluchtheuvel stond, schepte een vrachtwagen hem met zijn zijspiegels.

Op 7 juni 2003 is Farid Agnaou bij zijn drie jaar eerder overleden vader begraven in Tanger (Marokko).

 

Op dat wij nooit vergeten.