Uit de oude doos: Fortitudo 1995

Deel2: De spelers

In het eerste deel van 'Fortitudo 1995' blikten we terug op het eerste elftal van Fortitudo rond 1995. Toenmalig hoofdtrainer Bas van Gils was de hoofdpersoon in dat eerste deel. Inmiddels zijn daar nieuwe fotos aan toegevoegd. Neemt u gerust nog eens  een kijkje via onderstaande knop.

In deel2, tevens ook het laatste deel kijken we terug naar de selectie en de bijbehorende resultaten. Met Van Gils aan het roer won Fortitudo een periodetitel.

 

Voorzitter Harry Buur was inmiddels alweer een tijdje voorzitter en had de club gered van de ondergang. Samen met penningmeester Theo Zielhorst draaide hij ieder dubbeltje drie keer om en langzaam maar zeker kreeg de club weer wat kleur op de wangen. Zo ook het eerste elftal ''Buur gaf geen krimp'' verteld John Helmond. ''Toen hij kwam was er  geen gulden meer en werden de containers niet eens meer geleegd''.

 

Bas van Gils kon nog altijd rekenen op Gean van Erp maar er kwamen ook jongere spelers om de hoek kijken: ''Gean van Erp was natuurlijk veruit de beste speler in mijn tijd, Gean was zonder meer een zeer sociale man, toch was Gean geen echte teamspeler, dit lag ook opgesloten in het team c.q. de speelwijze van Gean. Niet vaak ontstonden goals uit teamsamenwerking, eerder wel door de individuele acties van Gean.''

 

Van Erp zelf weet het zich nog goed te herinneren: ''Van Gils had het allemaal snel gezien. Normaal is het even wennen in het begin maar nu viel alles op zijn plek''

 

 

Van Gils kan zich zijn selectie nog goed voor zich halen: 

 

''René Verweij was echt zeer talentvol, maar nog steeds weet ik niet waarom ik René toen niet echt kon bereiken. Ron Wammes was een verbindende factor, goede voetballer, een soort trainer in het veld. Dennis Schurgers was de absolute linkspoot van het team, altijd hardwerkend, een echte Fortiaan, net zoals Edwin Jágers, solide linksback.

Harry Buur jr, hét voorbeeld dat hard werken loont. In mijn 2e jaar kwam Harry over uit de jeugd en hij begon als rechtsback, hij trainde zich echt suf en dat werd beloond met contract bij TOP Oss. Henk Blom was ook een man, die het vaak van veel inzet moest hebben. Toen dat besef er, ook bij Henk zelf was groeide hij uit tot een monument. De foto die ik kreeg bij mijn afscheid hangt nog steeds thuis bij ons in de hal. Ik heb hele goede herinneringen aan die tijd. Jammer vind ik wel dat Paul Werkhoven niet meer uit zijn carrière gehaald heeft, hij was echt een talent.

 

In herinnering

(Op het moment van het interview wist Van Gils niet dat onderstaande spelers ons ontvallen zijn)

Bert Snoek, was een man van alles of niks, goed of slecht, hardwerkend of lui, aardig of chagrijnig. Werner van Kesteren, was een prima kerel, een ruwe bolster met een blanke pit. Farid Agneau was misschien wel grootste talent, waar zal hij toch belandt zijn?

 

Veldkamp

Bas Veldkamp had een bijzondere periode in die tijd. In de jeugd was hij altijd keeper maar bij het eerste elftal stond Arjan van Beurden onder de lat en die was onomstreden. ''Ik was nog A junior en speelde met mijn vaders team op zondag eens mee (Fortitudo 3), uit bij Elinkwijk. Het was de dag van mijn leven en na de wedstrijd werd ik benaderd om bij Elinkwijk te komen keepen.'' 

Fortitudo wilde daar een vergoeding voor hebben en daar wilde Elinkwijk niet in mee. 

Uiteindelijk ben ik maar voetballer geworden en heeft Van Gils mij als voorstopper ingepast in zijn ploeg''

 

Derby

Op sprokkelenburg was in deze periode ook nog een heuse derby. Voor het bekertoernooi waren Forti en Vriendenschaar namelijk in dezelfde poule beland. ''Het was die derby van de 7e minuut blessuretijd'' weet Tim Vink (Vriendenschaar) zich nog te herinneren. Reza Uitman zette de gasten op voorsprong maar Gean Van erp en Paul Werkhoven draaiden de wedstrijd om. Jan Bruins kon ruim in blessuretijd de stand weer gelijk trekken door John van Os te passeren. Een kort verslag leest u in de afbeeldingen.