Het Woord van Ap

''Nieuwe toetreder in de voetballerij: FC COVID’19''


 

Afgelopen maart. De voetbalcompetitie was hard op weg naar de ontknoping. Plots werden we overvallen door het kwaadaardige COVID- 19 virus. We ontvingen het nieuws in een staat van verbazing, onbegrip en een laagje nonchalance. Voor we het wisten, kwam er een abrupt einde aan het voetbalseizoen. De prijzen moesten nog verdeeld worden. Voor beide Culemborgse voetbalverenigingen viel er niets te halen dan het redden van hun vege lijf van een degradatie! COVID-19 was onverbiddelijk, gooide roet in het eten en ontregelde het hele maatschappelijke, zakelijke en sociale leven. 

 

Het (nog steeds geldende) advies was ‘binnenblijven, werk zoveel mogelijk thuis, was je handen stuk, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, houd 1.5 meter afstand en blijf bij klachten thuis.’

 

Na deze maatregelen in acht te hebben genomen dachten we de onbekende toetreder ‘FC COVID’ 19’ met een nederlaag naar huis te sturen. Echter, achteraf gezien bleek onze analyse gebrekkig. Alhoewel sommige complotdenkers erin volharden dat deze indringer de welbekende FC De Griep is, vermomd met een kroon. Hoewel FC De Griep open kaart speelt met betrekking tot de opstelling en strategie, lukt het dit team, zoals bewezen in 2018, ook slachtoffers te maken!

 

Het is algemeen bekend dat er 16 miljoen bondscoaches zijn als het om voetbal gaat. Dat nu met Corona er ook miljoenen virologen tussen zitten belooft weinig goeds! 

 

Tweede golf

 

FC COVID’19 heeft ons in slaap gesust. Hoopvol zijn we na de vakantie begonnen aan het voetbalseizoen 2020/2021. Met de extra maatregelen op en rondom de velden dachten we de boel onder controle te hebben. Gelijke lijnen werden getrokken en bal was weer gaan rollen. 

 

Echter, vrijwilligers om de kantine te bemannen waren als sneeuw voor de zon verdwenen, terwijl de winter nog moest aanbreken. Ondanks dat FC COVID’19 geen aanhang heeft, bleven de kantines bij een bezoek van deze beduchte tegenstander leeg! 

Problematiek omtrent vervoer bij uitwedstrijden behoorde tot het verleden. Als ouder mocht je namelijk wel de uitwedstrijden van eigen kroost aanschouwen, waardoor ineens iedereen paraat stond. Dit terwijl bij thuiswedstrijden er sprake was van het Kiss & Ride principe. Voor de meeste ouders waren deze korte ritjes naar het voetbalveld, zonder daarna de eigen zoon of dochter te zien voetballen, de moeite niet waard. Om dit te omzeilen, wierpen sommige ouders zonder enige kennis en ervaring zich op als spelbegeleider, scheidsrechter, grensrechter of derde of vierde assistent.

 

Ondanks dat we wisten dat FC COVID’19 besmettelijk is, namen we het niet zo nauw meer met de regels. Hierdoor bleken de meeste negatievelingen binnen de vereniging plots positief. Dit was voor sommige verenigingen een strohalm om er wedstrijden uit te gooien (?), omdat binnen de club men in aanraking is gekomen met een positiveling, niet te verwarren met een optimist. 

 

Gelukkig heeft de KNVB snel ingegrepen om competitievervalsing te voorkomen. De stekker is weer uit het amateurvoetbal getrokken en we zijn helaas weer bij af. Verenigingen die in hun beleidsplan hebben opgenomen om in de onderbouw onderlinge wedstrijdjes te spelen in plaats van in competitieverband, worden door FC COVID’19 op hun wenken bediend. 

 

Voor de ander is het wel mooi geweest en hoopt binnenkort weer de wei in te kunnen!