''Het woord van Ap''

 

Eens per maand beschrijft Culemborgs voetbalkenner Abdelwahid Al Ayachi zijn visie in de rubriek: 'Het woord van Ap'

 

Wie Al Ayachi kent, weet dat hij verknocht is aan Culemborg en een groot hart heeft voor het Culemborgse amateurvoetbal.

 

Zijn columns zijn altijd met een knipoog, een korreltje zout en een dosis humor.

Al Ayachi spreekt: ''Het woord van Ap!''

 


Het nieuwe Normaal


Corona heeft de wereld op z'n kop gezet en dit heeft een behoorlijke impact op ons doen en laten! In deze rubriek zal ik me beperken tot de impact op het voetbal.
Menig voetballiefhebber kijkt altijd uit naar het einde van het seizoen waar de prijzen verdeeld worden en het kaf van het koren gescheiden word. Jammer genoeg behoorden beide Culemborgerse verenigingen op dat moment tot het kaf!

 

Focus' 07, waar ik zelf de eerste seizoenshelft deel van uitmaakte, kende een bewogen seizoen en kon teren op de gewonnen derby! Voor de rest veel gehol en weinig wol! Al moet ik zeggen dat de 3e helft nooit verloren ging en iedereen van tafel werd geveegd. Indien de KNDB (Koninklijke Nederlandse Dranken Bond) hiervoor punten zou toekennen, dan eindigden wij minimaal bij de top 3. In plaats van tikjes uit te delen in de wedstrijd, werden tijdens de 3e helft de wel bekend tikkies verzonden om de dorst te lessen en de uitslag snel te doen vergeten.

 

Het dieptepunt werd bereikt toen de spelersgroep besloot om niet verder te gaan met de hoofdtrainer. In mijn ogen een zeer twijfelachtige beslissing waar ik niet achterstond omdat het een zeer bekwame en bevlogen trainer betrof die het uiterste van de spelers vroeg. Aan de andere kant is het ook zo: als het niet erin zit kun je het ook niet vragen! Ik hoop dan ook dat de spelers een keer in de spiegel gaan kijken, niet om te kijken of het haar goed zit, maar om zich af te vragen of ze er alles aandoen om tot een goed resultaat te komen.

Wat Vriendenschaar betreft, ik kan er niet veel over zeggen. Temeer omdat ik ze niet vaak aan het 'werk' heb gezien. Kijkende naar de Derby kun je het woordje ‘werk’ gerust weglaten.
Wanneer ik de wedstrijdverslagen op hun site lees dan kan ik daaruit opmaken dat er bij veel wedstrijden veel meer in heeft gezeten dan de uitslag doet vermoeden🤔. Ondertussen verkeerden beide verenigingen in zwaar weer en was de rode lantaarn binnen handbereik. Het degradatiespook was er druk mee deze aan een van de verenigingen over te dragen. Hij pendelde steeds van oost naar west. Toen Corona in het land kwam, vond hij het thuis best!


Voor we het wisten, werden we door dit virus buitenspel gezet. Scheidsrechter Rutte en zijn assistenten waren onberispelijk. Eerst kregen wij een gele print voorgeschoteld, waarna heel snel een rode volgde, omdat men zich niet aan de regels hield. Met uiteindelijk uitsluiting tot gevolg!  Het motto was: binnenblijven!


Het binnenblijven begon op den duur te vervelen. De wc-rol bood uitkomst! Doormiddel van knip-en- plakwerk speelde deze de hoofdrol in allerlei challenges en schoot hij zijn doel voorbij.

 

Ondertussen is men weer aan het trainen onder de regels van het nieuwe normaal!

  • Er is een CoCo (Corona Coördinator) in het leven geroepen. Deze moet erop toezien dat alle maatregelen worden nageleefd.
  • Het Kiss & Ride principe wat bij Schiphol wordt toegepast (op dit moment niet nodig), heeft haar intrede gedaan binnen de verenigingen. Dit principe is voor een hoop ouders niet onbekend, omdat ze er in het verleden regelmatig gebruik van hebben gemaakt.
  • De 1 meter bier in de kantine wordt straks 1, 5 meter, om zo te voldoen aan de eisen. De 1,5 meter zal hopelijk de verloren bierconsumptie doen goed maken.
  • Trainen/spelen zonder publiek (eigenlijk verandert er weinig).
  • Bij uitwedstrijden ben je met minimaal 10 auto's onderweg, omdat je met max. 2 mensen in een auto mag. Er komen ongetwijfeld Kamervragen vanuit Groen Links i.v.m. het milieu.
  •  Juichen zal niet meer hetzelfde zijn! Al hebben beide Culemborgerse clubs dit het afgelopen seizoen weinig hoeven te doen.


Er rest mij in deze moeilijke tijd nog 1 boodschap aan de Culemborgse voetballers: willen we in de toekomst enige rol van betekenis spelen in de regio? Doe dan Normaal! Wees Royaal & Voetbal Lokaal!

 

Ap