De Kijk van Copper

''Culemborgse voetbal gegroeid door haar iconen''


Eens per maand beschrijft Culemborgs voetbalkenner en Vriendenschaar-man Tim Copper zijn visie in de rubriek: 'De Kijk van Copper'

 

Wie Copper kent, weet dat hij verknocht is aan Culemborg en een groot hart heeft voor zijn CVV Vriendenschaar. Zijn columns zijn recht uit het hart. 

 

 

Het Culemborgse voetbal heeft zich nooit kunnen ontwikkelen tot wat het nu is zonder de tomeloze inzet van vrijwilligers. Personen op de voorgrond en achtergrond die het mogelijk mogelijk maken dat jongens, meisjes, mannen en vrouwen in Culemborg met veel plezier lekker kunnen voetballen. Deze mensen zijn iconen van het Culemborgse voetbal. Vandaag in deze column aandacht voor: Frans Waroux.

 

 

 

Frans Waroux, geboren 27 november 1941, lid sinds 1 mei 1976

Zo gaat het vaak met ouders. Zodra de kinderen lid zijn geworden van Vriendenschaar, word je al gauw zelf ook de vereniging in gezogen. Zo ook Frans, nadat zijn kinderen Berry en Roger zich aangemeld hadden bij Vriendenschaar.  De uit Utrecht afkomstige Frans had eigenlijk niks met Vriendenschaar en had zijn zonen willen aanmelden bij Fortitudo. Daar staken zijn zonen een stokje voor, want die hadden op de Parkschool vriendjes die juist bij Vriendenschaar voetbalden.

 

En zo is het gekomen. Van jeugdleider naar lid van het jeugdbestuur (van 1979 tot 1985) en vanaf 1988 tot 1993 lid van het bestuur van Vriendenschaar. En Frans oefende daarbij allerlei nevenfuncties uit:  scheidsrechter, lid van diverse jubileumcommissies, van toernooicommissies, betrokken bij de werving van reclameborden, de Club van Honderd, redactie van de website, commissie Lief en Leed, de bezorging van clubbladen, presentatiegidsen en nieuwsbrieven, lid van de schoonmaakploeg. Bij zijn afscheid van het jeugdbestuur in 1985 werd hij benoemd tot erelid van Vriendenschaar.  Frans is ook actief op andere terreinen zoals de Natuur- en Vogelwacht en het Rode Kruis. Vanwege zijn verdiensten voor onze en andere verenigingen werd Frans op 29 april 2011 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau

 

Frans Waroux ere-jeugdvoorzitter

 

Foto 18 juni 1985 (CVV-vriendenschaar)

 

Aan het einde van het seizoen 1984/85 legde Frans Waroux zijn functie als jeugdvoorzitter van Vriendenschaar neer. Hij werd door het jeugdbestuur benoemd tot ere-jeugdvoorzitter.

 

Zijn opvolger als jeugdvoorzitter, Peter Hoevers, spreekt Frans toe in het bijzijn van echtgenote Riet.

 

 

Frans heeft 40 jaar gewerkt als financieel medewerker en inkoper bij Drukkerij Hoonte Holland in Utrecht en is vervroegd met pensioen gegaan. Hij heeft zelf gespeeld bij Minerva uit Utrecht. Heeft een uitgesproken mening over het spel en is samen met zijn vrouw altijd supporter geweest bij Berry en Roger. Toen Roger in 1984 naar FC Utrecht A1 ging heeft hij zijn functie(s) bij Vriendenschaar voor bepaalde tijd aan de wilgen gehangen. Heeft toen een Mercedes 300D gekocht om comfortabel naar alle wedstrijden te komen kijken. Toen Roger weer terug ging naar Vriendenschaar heeft hij weer diverse taken op zich genomen!! Frans is een geweldige vader en een hele toegewijde opa voor zijn 4 kleinkinderen (Suzanne, Jordy, Romy en Youri). Hier is hij en met name Riet heel erg trots op.

 

 

Frans we hopen je weer snel langs de velden te zien bij Vriendenschaar!

 

Tim Copper