COLUMN: Vanaf de zijlijn

''Wedstrijdkalender onbegrijpelijk''


Onze huis columnist Marcel Meijer is gepokt en gemazeld in het jeugdvoetbal. Met zijn nuchtere blik bekijkt en bespreekt hij de belevenissen die hij als trainer doormaakt. In het dagelijks leven is Marcel druk met managen en verbinden in de Arbo-wereld, maar de meeste energie haalt hij uit zijn bezigheden als trainer/coach.

Ik loop al een tijdje mee in het amateurvoetbal op recreatief niveau. In het begin is alles nieuw, onduidelijk en/of onbekend. Maar ik durf nu toch wel te zeggen dat ik er wat vanaf weet.

 

Eén ding snap ik nog steeds niet…. En dat is de wedstrijdkalender. Het schijnt dat de KNVB ieder jaar een kalender maakt met wedstrijddagen waarop competitie- en bekerwedstrijden gespeeld kunnen worden. In één oogopslag zie je dan wanneer er sprake is van winterstop of carnaval. Ook houdt de KNVB rekening met feestdagen, best handig.

 

Al jaren is er sprake van een opgelegde vakantiespreiding. En hier gaat het mis. Het kan zo zijn dat je in de zomervakantie start met de bekercompetitie. Vreemd, want deze data zijn ruim van te voren bekend. Nog vreemder: nauwelijks trainingstijd, want voor ons als recreatiespelers is er geen verplichte opkomst begin augustus voor de 1e training. En omdat er geen verplichte opkomst is wordt er gespreid vakantie gevierd (=vakantiespreiding). Dus vrijwel ongetraind zal een deel van de spelers in hun vakantie het veld betreden voor de eerste bekerwedstrijd. Leuk? Nee! Noodzakelijk? Geen idee.....Want wat is het nut van zo vroeg beginnen met wedstrijden? Waarom moet het gros van voetballend Nederland het veld op, zonder een voorzichtige opbouw van conditie? Waarom moet een team gaan presteren, dat nog niet eens een team is, omdat ze zich nog even aan elkaar moeten voorstellen?

 

Ik heb me laten vertellen dat dit komt door het Nederlands elftal……Eens per twee jaar is er een eindtoernooi en daar doet ons elftal soms aan mee. Een man of 30 speelt een toernooi van half juni tot half juli. Daarvoor moet natuurlijk geselecteerd en getraind worden. De profs moeten dus half mei wel stoppen, omdat er 6 of 7 voetballers uit Nederland zijn geselecteerd.

 

Maar wij als amateurs stoppen eind april al (dat is zeg maar het moment dat het net weer lekker wordt op het veld). Daarna is nog wat ruimte om in te halen of een toernooitje te spelen. Daar hebben we dan ongeveer 2,5 maand de tijd voor.

 

Om het maar even samen te vatten: als recreatief team starten wij de bekercompetitie in de zomervakantie, omdat eens per 2 jaar er 6 of 7 spelers mee doen aan een EK of WK. Logisch?

Commentaren: 0