''Culemborg is de grootste snoepwinkel van het regionale amateurvoetbal''

 

Bijna dertigduizend inwoners, een absolute mijlpaal! Waar de woningmarkt zijn hoogtijdagen viert, huilt het Culemborgse amateurvoetbal. Er zijn nog twee (prachtige) verenigingen over maar op het gebied van prestatief seniorenvoetbal staat het water tot de lippen. Focus'07 kon afgelopen seizoen geen tweede elftal op de been krijgen en ook bij Vriendenschaar was de selectie maar krap. Daarnaast konden beide eerste elftallen zich in de derde klasse maar moeizaam staande houden. Het Culemborgs amateurvoetbal is structureel ziek.  Der-tig-dui-zend  in-wo-ners!

 

De reden is helder. De beste spelers uit de stad spelen elders. Ieder jaar worden de beste spelers uit de stad gebeld door de LRC's van deze wereld, waar je voor 1500 euro per jaar (inclusief reiskosten en premies) je wedstrijden mag komen voetballen. Of de Delta Sports'95 van deze wereld waar men de voetbalschoenen, het trainingskamp en de contributie voor je betaald. Je bent er van harte welkom!

 

Ondertussen zitten we in Culemborg met de armen over elkaar trots te zijn: ''Ja maar wij betalen niet''. Ook komend seizoen reizen we weer af naar HSSC'61 en Everstein. Die hebben bij elkaar opgeteld 5000 inwoners! Vroeger stuurden we daar het derde elftal naar toe of de A2. Nu gaan we er naartoe en leggen we het nog af ook.

 

De jeugdopleidingen van Vriendenschaar en Focus'07 zijn geweldig, een regionaal begrip waar spelers uit dorpen om ons heen komen spelen omdat hun eigen club in de jeugd geen niveau heeft. We stoppen er al met al wat euro's in. We faciliteren ieder jaar ballen, een gediplomeerde trainer, een hoofd jeugdopleiding, nieuwe trainingspakken enzovoort, maar voor wie leiden we die spelers nog op? Toch niet voor de clubs om ons heen? 

 

Focus'07 en Vriendenschaar hebben met Niek Amelink (eerder Dirk-Jan in den Eng) en Stef Ranshuysen de juiste mensen aangesteld. Ze hebben een netwerk en gebruiken dat voor hun vereniging. Laten we hopen dat de talentvolle spelers die de komende jaren doorbreken voor de clubs behouden blijven.

 

Natuurlijk zijn we trots op spelers die echt hun ambitie achterna gaan en spelen bij De Treffers, Stedoco, Kozakken Boys. Maar hardop vragen we ons af waarom er Culemborgse spelers met hoofdklasse ervaring spelen bij pak-m-beet Patria, Leerdam Sport, Kampong, Delta Sports'95 en vvEchteld?


Oftewel: Spelen de Culemborgse spelers elders omdat er in Culemborg slechts derde klasse wordt gespeeld, of spelen de Culemborgse clubs slechts derde klasse omdat de beste spelers elders spelen?

 

Wie het weet die mag het zeggen !