Het Woord Van Ap

''Fairplay blijft de speelbal van de gemeente''


Unfair Play

 

Vergane Glorie.

 

Tussen 1998 en 2013 kende FairPlay grote sportieve successen. Middels verzorgd, technisch en attractief voetbal was FairPlay een begrip in de regio! Menig tegenstander werd over de knie gelegd, alhoewel men ook vaak tegen een zeperd aanliep. Voornamelijk tegen stugge tegenstanders, zoals bijvoorbeeld Schalkwijk had men veel moeite. Waar deze teams de mouwen opstroopten, persoonlijke duels niet schuwde, voor iedere meter knokte volharde FairPlay vaak in hun tiki taka-voetbal! Wat onmogelijk is op een veld (wei) waar spreekwoordelijk in de ochtend de koeien vanaf zijn gehaald.

 

Geschiedenis.

 

Bij de oprichting in 1998 werd de accommodatie van Garuda Maluku op Terweijde in gebruik genomen. Deze accommodatie had een voorgeschiedenis waardoor veel tegenstanders met knikkende knieën naar dit sportpark kwamen. FairPlay speelde hier tot 2005 haar wedstrijden, waarna ze moesten verkassen naar sportpark Westersingel (Culemborg '67) om ruimte te maken voor masterplan Sportpark Terweijde. Met de belofte van het college om na de herinrichting van het sportpark terug te keren stemde FairPlay in! Niet wetende dat er addertjes onder het gras zaten. Jammer genoeg was indertijd nog geen kunstgras, dan hadden we de huidige ellende niet!

 

Het verblijf op Sportpark Westersingel was van korte duur. In 2008 moest men weer verhuizen om plaats te maken voor woningbouw. Over de belofte voor terugkeer naar Sportpark Terweijde werd door het college niet gerept en onder de graszoden gestopt. Door de fusie van Fortitudo en Culemborg '67 kwam sportpark Sprokkelenburg vrij. Terwijl men wist dat dit een voorlopige accommodatie zou zijn trapte FairPlay onder leiding van de huidige voorzitter hier weer met open ogen in.

 

Na enkele jaren Sprokkelenburg leefbaar te hebben gehouden was dankzij het College de rol van FairPlay uitgespeeld! Na diverse gedwongen tussenstops gaat FairPlay tot op heden als stoptrein door het leven. Sportief gezien was een sneltrein op zijn plaats  geweest. Sportpark Sprokkelenburg was ondanks de tussenkomst van de rechter in 2013 het eindstation.

  

De rol van het voormalige college van B&W:

 

Uit het 40 duizend euro kostende raad-onderzoek door bureau Twijnstra Gudde uitgevoerd blijkt dat:

Het Culemborgse college van burgemeester en wethouders in de periode 2005 tot 2013 alles uit de kast heeft gehaald om het voortbestaan van voetbalclub SMVC FairPlay onmogelijk te maken. Structurele tegenwerking, desinformatie richting de gemeenteraad en mogelijk zelfs misleiding van de Kantonrechter zijn onthutsende zaken waarmee men een sportclub heeft om zeep geholpen.

De onderzoekers konden tevens niet anders stellen dan dat diverse collegeleden een omstreden rol hebben gespeeld, waarbij eigen clubbelang hoog op de (dubbele) agenda stond!

 

Nieuwe soap.

 

Dit allemaal wetende is het voor mij daarom onbegrijpelijk dat FairPlay of beter gezegd de zittende voorzitter (vanaf 1998 tot op heden) een tegemoetkoming van 28 duizend euro heeft geaccepteerd. Dit bedrag staat namelijk in geen enkele verhouding met 7 verloren jaren zowel sportief al financieel. Achteraf procederen tegen het gemeentelijk apparaat is onbegonnen werk en dit moet men ondertussen toch wel weten.

 

Terugkeer naar Sportpark Terweijde als prioriteit stellen zonder een beroep te doen op een eigen kantine, kleedkamers en veld terwijl dit ze tot 3 keer onrechtmatig is ontnomen.

Het delen van een accommodatie waar de hoofdhuurder o.a het licht voor je aan en uitzet en op het laatste moment van het veld afgaat zal niet werken. Het zal alleen maar tot grote frustraties lijden wat een goede samenwerking niet ten goede zal komen. Men spreekt niet voor niets van "een goede buur is beter dan een verre vriend". In dit geval zal het me ook niet verbazen als er straks een beroep wordt gedaan op de rijdende rechter.

 

 SMVC FairPlay (Stichting Multicultureel Voetbal Culemborg) om zeep geholpen, dood en begraven, uit de dood herrezen, zogenaamd nieuwe leven ingeblazen! Uiteindelijk zal blijken dat men niets heeft geleerd van het verleden en weer als speelbal van gemeente Culemborg zal fungeren.

Commentaren: 0