Het woord van Ap

''Playstation generatie''


Abdelwahid al Ayachi laat zo af en toe zijn licht schijnen op het Culemborgse voetbal. El Ayachi kent de Culemborgse verenigingen als zijn broekzak en was zelf een begenadigd voetballer in de lekstad. ''Het woord van Ap'' gaat altijd gepaard met een knipoog.

 

Aan het huidige voetbalseizoen is, zoals jullie weten, een abrupt einde gekomen. Geen kampioenswedstrijden, bekerfinales, huldigingen, toernooien en vooral geen afsluiting met je huidige team d.m.v. een BBQ of ouder/ kind wedstrijd. Vooral het laatste vind ik jammer! Omdat je dan eindelijk kan afrekenen met die schreeuwlelijk die zich wekelijks langs de lijn als een randdebiel gedraagt en vertelt hoe het wel en niet moet. Om maar te zwijgen over de vele instructies die je meekrijgt onderweg naar de club in het kader van ''het beste uit jezelf halen''.

 

Met zoveel bagage zou je zeggen: 'Mourinho, ga lekker voor de groep staan, breng het in de praktijk?' Helaas geeft men vaak niet thuis, blijft het bij veel woorden, weinig daden en dus met de club geen kameraden! Ondertussen heeft hij of zij op alles wat aan te merken. De trainingen zijn niet op niveau, zoon of dochter speelt op een verkeerde positie, staat te lang in de wissel of is aan het einde van het seizoen te laag ingedeeld.

 

Sommige ouders denken dat ze een toekomstige Messi of Ronaldo in huis hebben. In werkelijkheid is het meestal een Nee-maar😂. 

Dacht je alles gehad te hebben met het thuisfront, begint de trainer in de kleedkamer over looplijnen, met de punt naar achteren, met de punt naar voren, naar binnen knijpen, breed houden, omschakelen, jagen, aansluiten, doordekken en ga zo maar door! 

 

Of een kind van 9,10 of 11 hier allemaal op zit te wachten? Die wil het liefst plezier hebben, lekker ballen met zijn maatjes en ze daarna inviten om een potje Fortnite of Brawl Stars te spelen.

Waar eind jaren '80 Leo Beenhakker sprak over de patatgeneratie (veel talent weinig vechtlust), kunnen we hedendaags spreken van de Playstation (game) generatie (virtueel talent)! Waar termen als Skins, packs, sheelds, loot, golden scars, skills, battle pass, no-scope, revive, reboot, AR shotgun, rocketlaunch en  kills je op het schoolplein om de oren vliegen! Heb je hier niets mee, dan hoor je er niet bij! 

 

Waar is de tijd gebleven dat je om de paar weken ander schoeisel moest hebben door slijtage van de geasfalteerde ondergrond? Tegenwoordig wissel je eerder van koptelefoon of controller dan van je gympen en is niet de bal maar de Wifi je beste vriend!

 

Heeft de Corona het binnen blijven gepromoot en is buiten spelen verleden tijd? Er zijn alleen nog de overgebleven contacten op afstand! 

 

Jammer genoeg is dit de hedendaagse realiteit waar we mee moeten (leren) leven.

 

Lees ook: